DIY: Maak zelf een schouw!

inzethaard

Het is de woonwens van velen: een sfeerhaard met schouw in de woonkamer! Maar wat als jij geen woning hebt met ouderwetse elementen zoals een schouw, heb je dan pech? Nee hoor, je kunt namelijk zelf een schouw maken! Het vergt een stel handige handen (en misschien wat hulp), maar een schouw is met enige inzet goed zelf te maken! Wij helpen je verder met een stappenplan.

Zelf een schouw maken

Een moderne elektrische sfeerhaard past strak in een muur. Toch verkiezen veel mensen een schouw. Een schouw in combinatie met een elektrische sfeerhaard zorgt ervoor dat moderne en klassieke elementen gecombineerd worden!

Ben je van plan zelf een schouw te gaan maken? Plan jouw project van te voren in, het heeft namelijk ook droogtijd nodig!

Wat heb je nodig?

Voordat je de schouw gaat bouwen is het belangrijk dat je weet wat voor een elektrische sfeerhaard je uiteindelijk gaat installeren.

Of bekijk in één overzicht het complete assortiment van De Sfeerhaard.

Daarnaast heb je een aantal materialen nodig. De benodigdheden voor de schouw:

 • MDF-platen (12 mm)
 • Schroeven
 • Pluggen
 • Decoupeerzaag
 • Balken
 • Waterpas
 • Boormachine

Belangrijk: Alle maten zijn afhankelijk van de oppervlakte van de sfeerhaard die je kiest.

Daarnaast heb je verfspullen nodig, zoals:

 • MDF vuller
 • Grondverf
 • Lakverf
 • Kwast
 • Roller
 • Kit
 • Tape

Stappenplan: Bouw de schouw in 8 stappen

Stap 1: Meten is weten

Meet de oppervlakte van de ruimte waar je de schouw voor de elektrische inzethaard gaat plaatsen. Maak hier een tekening van, zodat je weet hoeveel materiaal je nodig hebt.

Stap 2: Balken bevestigen

Nu ga je het skelet van de schouw in elkaar zetten: de basis. Een lange balk wordt op de muur bevestigd door middel grote schroeven met pluggen die het gewicht kunnen dragen. Aan deze balk bevestig je met schroeven horizontaal (aan iedere kant van de haard) balken van kleiner formaat. Bevestig voor extra stevigheid extra balken tussen beiden zijden. Zorg wel dat je genoeg ruimte overhoudt voor de elektrische inzet sfeerhaard die er nog in geplaatst moet worden. Blijf daarom altijd alles nameten!

Stap 3: Platen op maat zagen voor de zijkanten

Het skelet is compleet voor de schouw, nu de platen nog. Zaag de MDF platen op maat en schroef ze op de balken aan de zijkant.

Stap 4: Platen op maat zagen voor de voorkant

Zaag de platen op maat voor de voorkant van je nieuwe schouw. Meet de afmetingen van de elektrische inzethaard op, zodat je dit vlak uit de plaat kunt zagen. Het is een heel precies werkje dat wat tijd en concentratie vergt, maar als de sfeerhaard hier straks perfect invalt zie je dat het alle moeite waard is geweest!

Stap 5: Vullen!

De ombouw van je schouw is klaar, het afwerken kan beginnen! Vul de gaatjes van de schroeven en de kieren met MDF vuller.

Stap 6: Verven met grondlaag

Als de vulling na twee uur gedroogd is, kun je gaan schuren en verven. Gebruik als dit nodig is meerdere lagen grondverf. Hierdoor heb je bij het aflakken straks maar een enkele laag nodig.

Stap 7: Aflakken

Is de grondverf droog? Nu kun je jouw schouw aflakken in de kleur naar jouw keuze!

Stap 8: Controle!

Ben je helemaal klaar en is de schouw goed gedroogd? Check jouw nieuwe schouw nog op kiertjes en vul deze eventueel met wat kit.

Klaar! Jouw zelfgemaakte schouw is klaar voor gebruik!

Voila! Je hebt een gloednieuwe schouw! Monteer de nieuwe elektrische sfeerhaard er in en sluit hem eenvoudig aan op het dichtstbijzijnde stopcontact. Dat is nog eens een mooi, modern en sfeervol interieur!

Dit bericht is gepost in blog. Bookmark de link.